ERILAISET PELAAJAPOLUT LIIGAAN: Kemin kasvatin monet roolit

Jos Niko Kvistin salibandy-yhteyksistä piirtäisi kaaviota, siitä tulisi melkoinen häkkyrä. Niin monien kanssa polut ovat leikanneet eri yhteyksissä – roolit vain ovat vaihdelleet.

Kemin kasvatti siirtyi Luistinseuraan vuonna 2007 ja muutti Ouluun. Vuotta aikaisemmin hän oli jo käynyt liigaporukan try outissa mutta koska ammattikoulu oli kotipaikkakunnalla kesken, muutto siirtyi vuodella.

Kasvattiseura Sastamolo Kings antoi Kvistin pelaajapolulle hyvät lähdöt. 7-vuotiaana alkanut uuttera harjoittelu ja pihapelit Tervaharjun kulmilla johtivat siihen, että edustuksen treenejä ja pelejä tiukasti seurannut junnu pääsi 14-vuotiaana harjoittelemaan aikuisten kanssa. Vuotta myöhemmin hän pelasi jo II-divarin pelejä.

Seuran valmennuspäällikkö Jani Lämsä ja Niko Kvist tarkkoina B-junioreiden harjoituksissa.

Jalkapallokaupunki Kemissä futis PS Kemissä säilyi rinnalla siihen asti, kun nuori mies otti ja vaihtoi maisemaa. Pitkä kahden lajin rinnakkainen pelaaminen oli Kvistin mielestä ennen kaikkea hyväksi.

”Peliäly ja pelisilmä sekä lajitaitojen puolelta syöttöpeli kehittyivät.”

Osansa lopettamispäätöksessä oli jalkapallovalmentajalla.

”Valmentaja pyysi lopettamaan salibandyn ja se meni minusta jo liian vakavaksi”, Kvist muistaa.

ITSELLE PELIKAVEREITA KASVATTAMASSA

Ouluun muutettuaan Niko Kvist työskenteli seuran toimistolla pari vuotta. Valmentaminen alkoi kiinnostaa yhdeksän vuotta sitten ja on yhtä välivuotta lukuun ottamatta jatkunut – ja jatkuu edelleen.

”Silloin aikaa riitti loputtomiin kaikkeen”, mies naurahtaa.

Kvist on valmentanut aina kaksi vuotta samaa joukkuetta eli kulloistakin B-junioreiden porukkaa.

”Haluan, että on jo tietty tulosvastuu, kun nuoremmissa ikäluokissa vielä enemmän innostetaan lajiin. Tässä iässä kehitetään yksilötaitoja ja joukkueen osaamista.”

Joukkueen kilpailulliset tavoitteet ovat SM-sarjan mitalipeleissä. Nyt OLS on viidentenä ja suoraan play offeihin menee kuusi parasta. Kahdella seuraavalla on mahdollisuutensa karsintojen kautta.

Junioreiden pelipaikkakunnat ovat pitkälti samoja kuin liigajoukkueella.

”Saavat hekin istua bussissa ja opetella tavoille”, maanteiden varsia roolissa jos toisessakin tuijotteleva Kvist toteaa.

Niko Kvist, Jukka Kaarre ja maalivahti Joni Myllymäki kuuntelevat ohjeita.

Entisiä valmennettavia, nykyisiä joukkuekavereita ovat Valtteri Parviainen, maalivahdit Hannu Koivisto ja Ville MestariEetu IjäsOlli WikstedtOtto KurronenTuukka Haudanlampi ja Riku Ruonakangas.

”Toivottavasti joku auktoriteetti on entisiin valmennettaviin edelleen”, kapteeni Kvist naureskelee.

Espooseen ovat lähteneet Kalle Keskitalo ja maajoukkueessakin esiintynyt Matias Veikkola.

”1994-95 syntyneitä pelaajia on liigassa paljon. OLS:ssakin ne olivat tosi hyviä ikäluokkia ja jo paljon nuorempina on heidän kanssaan tehty paljon oikein”, Kvist kehaisee.

Valmentajana hän on tehnyt tuloksellista työtä esimerkiksi Jami Herralan kanssa.

”Meillä oli kova vaatimustaso ja odotettiin pojilta paljon, ja pojat oppi siihen. Nykyisin oma valmennustyyli on mennyt siihen, että ajatuksen pitää lähteä enemmän pojilta itseltään.”

Nykyisen Nokian KrP:n luotsin Jarmo Härmän kanssa tiet ovat kohdanneet sekä pelaajina että valmennettavana.

ENNÄTYKSET PAUKKUVAT

Niko Kvistin pelaaminen etenee nyt kausi kerrallaan. Sitten, kun pelihommat aikanaan loppuvat, valmentaminen vienee mukanaan ja mikä ettei vaikka työksi asti.

Taannoinen pelipaikan vaihto toi uutta intoa tekemiseen.

”Ensimmäiset kymmenen vuotta pelasin hyökkääjänä ja pari kautta sitten kokeilin pakkina. Uskon, että tällä taustalla osaan lukea hyökkääjien peliä paremmin, sekä pallollista että pallotonta. Junioreissa voisi enemmänkin vaihdella paikkoja, jotta pelinäkemys laajenisi. Lukitseminen pitäisi tehdä vasta C-B-iässä. Esimerkiksi Eetu Ijäs on pelannut montaa eri paikkaa”, Kvist nostaa.

Niko Kvist (26) on pelannut 233 liigan runkosarjaottelua. Kuva: Ari Arola.

Kun pelivuosia on takana kohta neljännesvuosisata, pitää jo kysyä, mistä motivaatio moiseen. Varsinkin, kun mies on nykyäänkin pelaavassa kokoonpanossa käytännössä joka ikinen kerta.

”Mukavaa tämä homma on, ei malta jättää pelejä välistä”, Kvist sanaili noustuaan sunnuntaina 8. joulukuuta OLS-SPV-pelissä Petri Turusen rinnalle pelattujen liigan runkosarjaotteluiden määrässä.  Otteluita on takana nyt 233 ja vuoden loppuun mennessä oletettavasti kaksi enemmän.

Kokoonpanosta hän on ollut viimeksi sivussa ensimmäisellä liigakaudellaan kaksitoista vuotta sitten.

”Taisin olla Karon (Kuussaari) koirankopissa silloin.”

Kantakahvilan kaveriporukka asetti ennen kauden alkua Kvistille tavoitteen: sata tehopistettä pitäisi raapia kasaan. Eiköhän kohta ole senkin aika.

Teksti ja kuvat: Tinja Huoviala