Mukaan toimintaan

Kilpajalkapalloa vai mukava harrastus?

OLS:n jalkapallotoiminnassa on kaksi toisiaan täydentävää pelaajapolkua: toiminta kilpajoukkueissa (U10 alkaen) sekä harrastetoimintana pyörivät OLS Kaupunginosajoukkueet.

Lue lisää alta:

Katso myös OLS-futaajan pelaajapolku!

Harrastus käynnistyy Kaupunkisarjajoukkueessa

Alle 10-vuotiaat toimivat vielä kaikki yhdessä OLS Kaupunkisarjassa, joka sijoittuu toimintaperiaatteiltaan kaupunginosajoukkueiden luokkaan. Kaupunkisarjajoukkueiden keskeinen periaate on, että toimintaa järjestetään mahdollisimman lähellä kotia ja muutenkin matalalla kynnyksellä.

Kaupunkisarjavaiheessa osalle pelaajista pyrkiminen kilpapolulle on jo selvää, ja osa vasta tutustuu lajiin. Tässä vaiheessa tärkeintä onkin nauttia lajista oman kiinnostuksen puitteissa. Innokkaimmille pelaajille on kuitenkin jo kaupunkisarjavaiheessa tarjolla erilaisia teho- ja lisäharjoitusryhmiä.
Kaupunkisarjassakin pelataan otteluita: kesäisin järjestetään OLS:n omia viikkopelejä, touko- ja syyskuussa pelataan omat Rospuuttoturnaus ja Oulu Cup, ja useat joukkueet osallistuvat lisäksi muihin lähialueen sarjoihin.

Kaupunkisarjavaiheessa joukkueiden ohjaajina toimivat pelaajien huoltajat sekä muut innokkaat vapaaehtoiset. Ohjaajista on yleensä pulaa, ja jos mukana toimiminen kiinnostaa, voit olla yhteydessä joukkueen nykyisiin valmentajiin tai seuran kaupunkisarjavastaavaan. Seura järjestää valmentajille koulutusta ja tuutorointia ja tukee tarvittaessa muutenkin harjoitusten suunnittelua ja toteutusta.

U9-vaiheessa (vuonna, jolloin pelaajat täyttävät 9 vuotta) OLS:ssa aletaan valmistella ensimmäisen edustusjoukkueen perustamista seuraavaa kautta ajatellen. Valinnat tehdään syksyllä. Tällä U9-kaudella innokkaiden pelaajien kannattaa olla harjoituksissa aktiivisia, ja jos kiinnostusta on, oman valmentajan kanssa kannattaa keskustella pelaajan mahdollisuudesta tulla valituksi kilpajoukkueeseen.

Kaupunkisarjatoiminta jatkuu vielä edustusjoukkueen valinnan jälkeenkin kaksi vuotta, vastaten Palloliiton Leikkimaailma-ikävaihetta.

Kilpajoukkueet

U10-vaiheesta eteenpäin OLS:ssa toimii kilpajoukkueita, joihin valitaan pelaajat seuran omista junioreista syksyisin järjestettävissä avoimissa harjoituksissa. Kilpajoukkueiden valmentajina toimivat seuran nimeämät vastuuvalmentajat. Tässäkin vaiheessa mukana apuvalmentajina on myös innokkaimpia ja kaupunkisarjassa kokemusta keränneitä pelaajien huoltajia.

Kilpajoukkueisiin pääsee siis mukaan harjoittelemalla ahkerasti omassa joukkueessa ja tarvittaessa erilaisissa lisäharjoitusryhmissä.

Kilpajoukkueet pelaavat alueen kovatasoisimpia Palloliiton alaisia sarjoja sekä osallistuvat sopiviin turnauksiin niin Suomessa kuin ulkomailla.

U10-vaiheen jälkeenkin kilpajoukkueisiin on vielä mahdollista päästä mukaan. Kaupunginosajoukkueiden valmentajat tekevät yhteistyötä kilpajoukkueiden kanssa, ja tarvittaessa motivoituneimmat pelaajat voivat ahkeran harjoittelun kautta siirtyä kaupunginosajoukkueesta kilpajoukkueeseen. Jos siirto tuntuu tarpeelliselta, ensisijainen yhteyshenkilö on aina oman joukkueen valmentaja, joka sitten koordinoi asian OLS:n valmennuspäällikön ja ko. ikäluokan valmentajien kanssa.

Muualta Ouluun muuttavien kilpalpelaajien pelaajien kohdalla yhteys kannattaa ottaa suoraan valmennuspäällikköön.

Kaupunginosajoukkueet

Kilpatoiminnan ohella OLS:ssa voi jatkaa jalkapalloa myös kaupunginosajoukkueissa. Näissä joukkueissa harjoittelumäärä on tyypillisesti edustusjoukkuetta pienempi. Kaupunginosajoukkue on siis hyvä vaihtoehto pelaajalle, jolle jalkapallo ei ole ykköslaji, tai jos pelaaja haluaa harrastaa rennommin tavoittein kuin huippu-urheilijaksi tähtäävät.

Kaupunginosajoukkueetkin osallistuvat osallistuvat yleensä Palloliiton aluesarjoihin - pääsääntöisesti kuitenkin alemmilla sarjatasoilla kuin saman ikäluokan kilpajoukkueet.

Kaupunginosajoukkueiden toimintakin on kuitekin tavoitteellista ja pelaajien kehittymiseen tähtäävää. Osa joukkueista on tasoltaan hyvinkin lähellä kilpajoukkueita. U10-vaiheesta eteenpäin onkin hyvä seurailla kaikkien kaupunginosajoukkueiden tomintaa, ja hakeutua siihen, jonka toiminta vastaa parhaiten omia tavoitteita.

Voit ilmoittautua alueelle ja ilmoitamme teille, kun joukkue löytyy tai saamme uuden ryhmän käyntiin. Jotta toiminnalla olisi hyvät lähtökohdat, on vanhemmista löydyttävä riitävä määrä ohjaajia. Ilmoittautumisen yhteydessä voit ilmaista halun olla mukana ohjaajaryhmässä. Kaikille uusille ohjaajille tarjotaan jalkapallon starttikoulutus seuran puolesta vuoden alussa.

POHJOINEN (alue)
Ritaharju, Pateniemi, Herukka, Rajakylä, Kuivasjärvi, Kaijonharju

KESKUSTA (alue)
Keskusta, Toppila, Tuira, Puolivälinkangas, Koskela

ITÄ (alue)
Hiukkavaara, Hintta, Myllyoja, Talvikangas, Korvensuora

ETELÄ (alue)
Kaakkuri, Metsokangas, Kiviniemi, Maikkula, Iinatti


Aluejako on suuntaa-antava, mutta kertoo noin, missä joukkueet toimivat pääasiassa.

Nettisivujen kautta näet kaiki käynnissä olevat joukkueet. Mikäli joukkueissa on vielä tilaa, voitte tiedustella joukkueiden ohjaajilta tutustumiskerroista. Joukkueen nettisivuilla näkyy, onko paikkoja vielä avoinna. Kaikilla on 2 ilmaista kertaa käydä tutustumassa toimintaan.

OLS KAUPUNGINOSAJOUKKUEET

OLS-futaajan pelaajapolku

Image