Oulun rajoitteet jatkuvat – jääpallon pikkujunnut huonossa asemassa

Rajoitteet jatkuvat ainakin 1.2. saakka

Oulun kaupungin rajoitteet jatkuvat, vaikka tällä viikolla oli jo pieniä toiveita, että alle 18-vuotiaiden harrastamisen rajoitteita olisi purettu.
Oulun Sivistys- ja kulttuurilautakunta esitti, että alle 18-vuotiaiden harrastaminen vapautettaisiin 19.1. alkaen rajoitteista ja tiistaina kokoontunut kaupungin koronaryhmä oli samoilla linjoilla.
Keskiviikkona Oulun kaupungin johtoryhmä suositteli kuitenkin rajoitteiden jatkamista edelleen ja hyvinvointilautakunta teki suosituksen mukaisen päätöksen.

Linkki päätökseen tässä.

 

OLS P9/11 ja P13 eivät saa harjoitella – perustelut ontuvia

Yksi kyseenalaisimpia rajoitteita on, että Oulussa ulkoharrastaminen on ollut kiellettyä jo puolentoista kuukauden ajan joukkuelajeissa.
Tämä linjaus poikkeaa olennaisesti muista Suomen kaupungeista.
Tästä päätöksestä ovat kärsineet pahiten OLS:n jääpallon P9/11 ja P13 joukkueet.

Suomen kaikista jääpallopitäjistä vain Oulussa eivät kaikki juniori-ikäluokat saa harjoitella eli P9/11 ja P13 joukkueet taitavat olla ainoat jääpallon junnujoukkueet (maailmassa?), joita koronarajoitus koskee harjoittelun suhteen.
Suomen kaikissa muissa jääpalloa harrastavissa kaupungeissa jääpallon treenivuorot pyörivät kaikissa juniori-ikäluokissa.

Esimerkiksi OLS:n P9/11 joukkueessa on yhteensä n. 40 pelaajaa, joista treeneissä on kerrallaan n. 30 lasta.
Tämä on huomattavasti pienempi määrä kuin mitä ihmisiä on kokoontunut yleisesti luistelemaan ja pelaamaan eri kentille.
Varsinkin joulukuussa kaupungin järjestämissä yleisöluisteluissa oli paikalla satamäärin ihmisiä Raksilan tekojäällä.
Tätä taustaa vasten kaupungin päätös kieltää kymmenvuotiaiden lasten harrastaminen ja samaan aikaan lisätä itse yleisöluisteluja on vähintäänkin merkillinen.

OLS on toiminut vastuullisesti ja juniorit ovat noudattaneet koronaan liittyviä ohjeistuksia harjoitusten yhteydessä pitkin kautta.
Harjoittelun kieltämisen perusteena kaupungin suunnasta on käytetty vanhempien liikkumista harjoituksiin kuskauksen yhteydessä ja samalla kentällä tapahtuvia kohtaamisia. Perustelu on tässä yhteydessä huono – jääpallojunioreissa on jo syksyn ajan ollut käytäntö, että pelaajat jätetään varusteet päällä kentän portille.

Myös Jääpallokoulun toiminta on pysähdyksissä

P9/11 ja P13 joukkueiden ohella kärsijöiksi ovat joutuneet myös OLS:n Jääpallokoulun lapset, joille ei niin ikään ole myönnetty harjoitusvuoroja puoleentoista kuukauteen.

Jääpallokausi kääntymässä kohti loppua

Moni laji on jo tehnyt päätöksen, että koronan seisauttamaa kautta jatketaan suunniteltua pidemmälle.
Jääpallossa tämä ei valitettavasti ole mahdollista, vaan sääolot pysäyttävät kauden viimeistään maaliskuun lopulla.
Oulu lienee Suomessa harvoja paikkakuntia, jossa on mahdollista jatkaa ainakin harjoittelukautta maaliskuun loppupuolelle saakka.

Jääpallokautta 2020-21 on siis jäljellä maksimissaan kaksi kuukautta ja kun takana on vasta noin kuukauden mittainen tekojääkausi, niin tolkuttoman lyhyt ja rikkonainen tulee kuluvasta kaudesta.

Nähtäväksi jää miten rajoitteiden sävyttämä tynkäkausi vaikuttaa harrastajamääriin.